Livets vand – whisky for kvinder
“Øl er begyndelsen til whisky” har en klog mand engang sagt. Måske er det rigtigt. I hvert fald er kvalitetswhisky i vækst. Single malt sælger mere og mere, mens blend er stagneret. Helt nyt er det, at kvinder over 30 år ynder et glas af den stærke drik.
Der er mange myter, fordomme og traditioner omkring whisky. Den midaldrende mand med det utjekkede slips og whiskybælte har fået selskab af yngre mænd, der gerne giver et par tusinde kroner for en flaske.
Salg af øl i Danmark er på tilbagekurs. Og multikolorerede drinks med uforklarlige ingredienser er for længst blevet umoderne. Derfor har mange unge “voksne” i dag søgt fornyelse i spiritus som deres foretrukne livsstilsdrik; Whisky, cognac, vodka og grappa topper listen.
Jeg har serveret whisky for nogle af mine veninder
Som noget nyt er kvinder over 30 år begyndt at få smag for de ædle dråber. Ifølge Heidi Kristensen, der er inkarneret whiskynyder gennem flere år, er der stor forskel på mænds og kvinders forhold til den udsøgte brændevin.
“Jeg tror, at det handler om kultur. Tidligere har whisky kun været noget for mænd over 30, der i forvejen skulle have en god cigar eller cognac. Vi er nok blevet mere åbne. Både over for whisky, og fremmede kulturer med andre nydelsesmidler, end dem vi normalt er vant til.
Nu vil vi kvinder også være med. Jeg kunne faktisk ikke lide whisky i starten, da jeg smagte old blend, Johnny Walker og Red Label. Men der er stor forskel på den type og en 12 år maltwhisky.
Mange unge mænd starter med de milde, amerikanske whiskyer, f.eks. Jack Daniels. Det er lidt mere saftevandsagtig end skotsk whisky. Jeg kan bedre lide Deanston 12 år og highland. Det er mit indtryk, at man for tiden går efter highland malt, med lidt mere saft og kraft og gerne fyldig i smagen.
Jeg har serveret whisky for nogle af mine veninder, men det var vist ikke rigtig noget for dem. Det har nok noget med modenhed at gøre. Som 20-årig starter man ikke bare med at drikke whisky. Men når man bliver lidt ældre, har man lyst til noget andet. Jeg vil ikke længere nøjes med en øl,” forklarer Heidi Kristensen.
Whisky til enhver anledning
Flere kvinder har et sofistikeret forhold til whisky. Det kan whiskyentusiasten Annette Skov tale med om.
“Der er ingen tvivl om, at whiskydrikning bliver taget meget alvorligt. Man kan ikke have et cognacselskab, hvor man kan gå i detaljer på samme måde som whisky. Produktionsprocessen er fascinerende. Man kan have to destillerier, der ligger klods op ad hinanden, men de producerer et distinkt produkt.
Hvis man én gang har drukket en rigtig god maltwhisky, så er blend helt yt. Man kan virkelig smage forskel,” fortæller Annette Skov, der er medlem af whiskylauget Copenhagen Malt Whisky Tasteing Society.
“Der er en whisky til enhver anledning. Der er whisky, som er god lige før en middag, der er nogle til desserter og så er der whiskyer, der passer sammen med en bog foran kaminen. Min generelle smag går i retning af det mere tørverøgede, som er lidt ukarakteristisk for en kvinde. Hvis man taler om damewhiskyer, er det mænds fordomme, at kvinder kun drikker de lette whiskyer. Men den holder bestemt ikke,” understreger hun.
Lidt om Single Malt Whisky
Den oprindelige og ægte skotske whisky er single maltwhisky, produceret af spiret byg og vand. Det forlyder, at destilleringskunsten stammer helt tilbage fra oldtidens Ægypten.
Traditionelt set menes det at være katolske missionærer fra Irland, der bragte maltwhisky til Skotland. Den første produktion af datidens whisky startede i 1494, da præsten John Corr, med otte tønder maltet byg begyndte at destillere aqua vitae, der på latin betyder ”livets vand”.
Tekst: Martin Denker
Denne artikel har været publiceret i livsstilsmagasinet Main Magazine. Alle rettigheder forbeholdes.
Copyright Denker Media.
Kopiering er IKKE tilladt. Du må meget gerne linke til artiklen.
Artiklen har været grundlag for et indslag, som TV2’s “Go’ Morgen Danmark” lavede om kvinders stigende interesse for whisky.
Læs også om Tasmanien.