Rundt om Tasmanien
Tasmanien har indtil videre levet i skyggen af Australiens mange seværdigheder. Men efter kronprins Frederik har fundet Mary Donaldson fra Hobart, er der for alvor opblomstret en fornyet interesse for den naturskønne ø.
Danskerne er på mange måder kommet tættere på Tasmanien. Ikke i geografisk forstand, men mere fordi kronprinsesse Mary oprindelig kommer fra det lille australske øsamfund. Faktisk ligger Tasminen næsten så langt væk fra Danmark, man overhovedet kan komme.
Kronprinsesse Mary kommer som bekendt fra Hobart. Byen er det eneste sted på Tasmanien, hvor man har bevaret mange af de gamle huse og bygninger. I Hobart ligger også Cascade Brewery, som er Australiens ældste bryggeri, der angiveligt skulle brygge nogle af verdens bedste øl.
Længere nede mod havnen finder vi Salamanca Place, som er et udendørs marked, hvor man kan købe alt mellem himmel og jord. Markedspladsen tiltrækker hver lørdag tusindvis af mennesker fra hele øen, der håber på at gøre en god handel.
Sandstrande og subtropiske regnskove
Tasmanien er en perle med lidt for enhver smag. Øen byder på en eventyrlig kultur og en rå natur. Først og fremmest er det de store kontraster, der springer i øjnene.
Lige fra frodige dale til barske bjerglandskaber. Fra de mere specielle udsigtssteder kan man beundre solnedgangen eller komme tæt på de knejsende bjerge, stille skovsøer og usædvanlige dyrearter, som for eksempel Den Tasmanske Djævel (et lille dyr, der er på størrelse med en stor kat). Den Tasmanske Djævel er ganske langsomt er ved at være en uddøende race.
Den tasmanske ø rummer et fantastisk landskab omgivet af smukke sandstrande og farvande rundt om.
Området tilbyder skove af eukalyptus, der klemmer sig ind til de spektakulære klipper, der tårner sig mere end 300 meter op fra havet. Undergrunden består mest af sandsten og granit, som på visse steder er blevet ødelagt i en grad, at det i dag fremstår som en særpræget helhed af lange gange og store grotter.
Havets mægtige kræfter har trykket sig ind i klipperne og overdraget store huller på flere hundrede kvadratkilometer. Når bølgerne rammer klipperne, lander noget af vandet i hullerne og bliver sprøjtet tilbage med fuld kraft igen.
De fleste turister kommer for at se naturen. For Tasmanien har nogle af verdens smukkeste naturparker, hvoraf 40 % af dem er udlagt som fredede nationalparker. Southwest National Park, Cradle Mountain og Lake St. Clair udgør store dele af den syd- vestlige del af øen.
Derfra kan man gå lange ture på de mange vandrestier og være heldig at komme i nærheden af uberørte subtropiske regnskove og små floder og søer. Det er ikke usædvanligt, at man kan gå flere dage i træk uden at møde andre mennesker. En af de smukkeste ruter er spadsereturen til Wineglass Bay, der som navnet antyder, ligner et vinglas i en bugt.
Flere steder af naturen ligger stadig uberørt hen, ikke mindst de vidunderlige, ugenerte og smukke jomfruelige strande med det turkisfarvede vand.
Vejret vender på hovedet
Klimaet på Tasmanien minder meget om Nordvestfrankrig, hvor der er mild vinter og hvor kulde er sjælden. Mange siger, at øen har verdens reneste luft. Luften er helt krystalklar uden nogen former for røg og snavs. Da Tasmanien ligger på den sydlige halvkugle, har man sommer når vi har vinter.
Varmeste måneder er januar og februar, hvor temperaturerne ligger lige omkring 20-21 grader. Vejret er dog temmelig omskifteligt. Hvis vinden blæser i syd, kommer der på varme sommerdage kolde vinde fra Antarktis ned over øen.
Ægte gæstfrihed
Den tasmanske befolkning er et meget ærekært folkefærd, for hvem deres oprindelse, betyder noget ganske særligt for dem. De er eksempelvis stolte over at have deres eget symfoniorkester og eget universitet.
Tasmanerne ligner befolkningen i Australien. De er utrolig vellidte og meget imødekommende over for fremmede. Men selv om man oplever ægte gæstfrihed alle vegne på øen, er tempoet dog et helt andet, end på fastlandet.
Med en helt særlig sindsro sætter tasmanerne stor pris på det hyggelige og sociale liv. De mødes hos hinanden i de små idylliske landsbyer eller på de mange nye cafeer og restauranter, som jævnligt åbner i de store byer.
Befolkningen på Tasmanien er i høj grad beviste om at spise og leve sundt. Store lavendelmarker blomstrer frem overalt, og andre steder dyrker man både oliven, kartofler, løg og alle former for frugt.
Alle fødevarer forarbejdet på Tasmanien må ikke indeholde GMO (Genetisk Modificerede Organismer), dvs. det må ikke være produceret med anvendelse af genteknologi.
Spøgelseskomplekset
Den gamle fængselsby, Port Arthur, syder af historie. I 1830 var byen hjemsted for engelske straffefanger og fik hurtigt omdømme som en berygtet koloni. I perioden 1840-77 var mere end 2000 fanger indkvarteret i fængselskomplekset.
Selv om Port Arthur lukkede som fængsel i 1877 er det i dag en af de helt store attraktioner. Her arrangeres der såkaldte ”ghosttours”, hvor man bliver guidet rundt i en verden af tidligere minder og skæbner. Hvis man ikke tror på spøgelser når man ankommer, kommer man hurtigt til det efter sådan en tur.
Selvstændigt styre
Tasmanien er en delstat i Australien og har eget parlament og egen premierminister. Øen har omkring 500.000 indbyggere, hvilket svarer til befolkningstallet i København. Befolkningen på Tasmanien er koncentreret om byen Launceston med næsten 100.000 beboere og hovedbyen Hobart, der har cirka 200.000 indbyggere.
Opdagelsen af Tasmanien
Tasmanien blev opdaget i 1642 af den hollandske opdagelsesrejsende, Abel Janszoon Tasman, der kaldte øen for Van Diemens Land. Van Diemens Land er opkaldt efter Anthoonij van Diemen, der var generalguvernør på det magtfulde hollandsk/østindiske kompagni VOC – Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Van Diemens Land figurerer ikke længere på noget landkort.
Først i 1855 blev Tasmanien kaldt for sit nuværende navn, navngivet efter Abel Janszoon Tasman. Senere begyndte det tasmanske folk at bruge tilnavnet ”Tassie”, der nu anvendes i daglig tale.
Fakta om Tasmanien
· Tasmanien er på størrelse med Irland og er cirka halvanden gang større end Danmark.
· Tasmanien er flere gange blevet kåret med titlen: ”Den bedste ø i Australien”.
· Tasmanien har før Mary Donaldson også fostret en anden verdensberømthed, nemlig
skuespilleren Errol Flynn.
Tekst: Martin Denker
Denne artikel har været publiceret som bagsidehistorie i bankbladet Balance. Alle rettigheder forbeholdes.
Kopiering er IKKE tilladt uden skriftlig tilladelse fra Denker Media. Du må gerne linke til artiklen.
Læs også vores artikel om internetafhængighed.