Kunsten at slå med foden…
Taekwondo er en sammenfatning af flere kampsystemer fra det gamle Korea. I dag er det en moderne kampsport, som i de senere år har opnået en kolossal popularitet rundt om i verden. Også i Danmark, hvor kæmpetalentet Jesper Roesen har fået mange unge til at prøve kræfter med sporten.
Paaaaaaaaaaaasta! Ikke et ord om den italienske madret. Vi antyder derimod til det roterende spark, der lyder som pasta, når to taekwondokæmpere rammer mod hinanden. KLASK!
Tae-kwon-do er tre sammensatte ord fra det koreanske sprog. ”Tae” betyder at hoppe eller sparke. ”Kwon” er udtryk for en næve til at slå med. ”Do” kan gengives som kunsten. Taekwondo betyder altså direkte oversat: ”Kunsten at slå med foden eller næven”.
I taekwondo bruger man hænder, albue, knæ og fødder til at ramme sin modstander. Blandt den mest benyttede teknik ser man det karakteristiske cirkelspark, der kan minde om karate. En kamp foregår med fuld kontakt til kroppen. For at minimere antallet af skader er man iført et omfattende beskyttelsesudstyr.
Helt grundlæggende bygger taekwondo på en disciplineret og udfordrende træning, der skal være med til at forbedre styrke, smidighed og kondition. Som taekwondoudøver skal man udvise respekt og ydmyghed over for sin modstander og sine medmennesker generelt. Den traditionelle disciplin vises blandt andet gennem særlige hilsemåder under træningslektionerne og kampe.
Kampkunst
Siden 1996 har Jesper Roesen været en fast del af den internationale taekwondoelite i vægtklassen 67-72 kilo. Det er blevet til flere EM- og VM-medaljer og han er vinder af den prestigefyldte World Cup.
For Jesper Roesen er det ikke tilfældigt at han havnede i en kampsport. Begge forældre trænede karate på motionsplan og tre af hans klassekammerater dyrkede taekwondo. Valget var derfor ikke svært, da han som 11-årig begyndte i Valby Taekwondoklub.
”At taekwondo er en kampkunst, tiltalte mig meget. I starten handlede det ikke om at deltage i konkurrencer, men derimod var træningen baseret på nogle disciplinære former og en række ritualer, som man efterhånden fik indarbejdet,” fortæller Jesper Roesen.
Fysisk og mental træning
Jesper Roesen er ikke kommet sovende til succesen som Danmarks- og måske verdens bedste taekwondokæmper. Adskillige træningstimer og blod, sved og tårer er næsten synonym med hans succes.
Jesper Roesen har altid forberedt sig grundigt op til konkurrencer, hvor han følger meget stramme træningsprogrammer: ”I øjeblikket træner jeg 2 timer om formiddagen og 2 timer om eftermiddagen. Hver anden dag supplerer jeg med styrketræning. Det er naturligvis ekstra hårdt at træne op til et stævne, fordi det er meget koncentreret.”
For tiden er Jesper Roesen i træningslejr i Farum for at forberede sig til Europamesterskaberne i Riga.
Målet er en guldmedalje. For at det skal gå i opfyldelse har Jesper Roesen allieret sig med den tidligere toproer, Niels Laulund, der vandt guldmedalje med Guldfireren ved OL i Atlanta 1996.
Niels Laulund er i dag såkaldt teambuilder, der hjælper idrætsudøvere på topplan til at blive bedre til at nå deres mål og til at turde tænke tanken om en succesoplevelse.
”Niels og jeg sætter nogle mentale mål op, som jeg skal bruge før mine kampe ved EM. For eksempel danner jeg nogle billeder oppe i mit hoved, hvor jeg forestiller mig, hvordan det skal gå mig. Derefter sætter jeg ord på billederne, det kan være initiativ, aggressivitet og kontrol. Det er ting, jeg skal arbejde med, for at skabe en indre ro.”
Ifølge Jesper Roesen er den mentale træning særdeles vigtig for et godt resultat. ”Den mentale træning er mange gange overset, både inden for taekwondo, men også i andre sportsgrene.
I mange sportsgrene ser man nogle vilde træningsprogrammer inden for styrketræning, men det halter bagefter, når det gælder det mentale. Selvfølgelig er både fysikken og teknikken vigtige i en kamp. Men hvis jeg møder en meget jævnbyrdig modstander, kan det mentale spille en afgørende rolle for, om man vinder eller ej. Derfor vil man kunne opstå langt større resultater, hvis man planlægger sin mentale træning.”
Følg din målsætning
Inden Jesper Roesen siger farvel til Jackpots udsendte kommer han med et frisk råd til andre unge, der vil være dygtige inden for sporten: ”For at blive en god taekwondokæmper skal man beherske en god teknik og stor hurtighed. Den mentale styrke skal også være til stede.
I en fuldkontaktsport som taekwondo skal man have viljen og modet til at stå i ringen. Og hvis man vil være med på topplan, skal man være klar til at give afkald på andre ting – og være villig til at ofre sig selv! Man skal gøre op med sig selv, om man virkelig vil ofre den tid, det tager, for at nå sit mål,” slutter Jesper Roesen.
Læs selv mere om kampsporten på Dansk Taekwondo Forbunds hjemmeside: www.taekwondo.dk
Fakta om Jesper Roesen
Profession: Professionel taekwondokæmper
Uddannelse: Læser idræt på Københavns Universitet
Landsholdsdebut: 1989
Største resultater:
Guld ved World Cup 1998
VM-sølv, 1999 og 2001
EM-guld, 1996 og 1998
Nr.2 ved US Open, 2003
Blandt de 8 bedste ved OL, 2004
Taekwondo gennem historien
Taekwondo er en cirka 2000 år gammel koreansk kampteknik, der senere udviklede sig til en sport.
De første beviser på kampteknikker, der ligner taekwondo, stammer fra et vægmaleri fra en hule i datidens Koguryo kongerige (som svarer til nutidens Nordkorea). Vægmaleriet er dateret i perioden år 3-427 efter Kristi fødsel, men det nøjagtige årstal er usikkert.
I oldtiden blev den koreanske kampteknik brugt af de indfødte, når de skulle forsvare sig mod fjender eller faretruende dyr.
Taekwondo kendes også fra den folkelige bevægelse Kyung Dang. Kyung Dang trænede i en militærteknik med støtte fra det tjenstlige militær, Son Bae.
Sporten er igennem tiden blevet kaldt mange forskellige navne, men det var først i 1955, at man besluttede at navngive det som taekwondo.
I Danmark blev taekwondo introduceret i 1968 af to hollandske instruktører, der underviste på campingpladser i deres ferie.
Hvem kan dyrke taekwondo?
Taekwondo kan dyrkes af piger og drenge i alle aldre. Taekwondo benyttes af mange som en
selvforsvarssport, hvor man blandt andet kan udvikle mentale egenskaber som selvkontrol og selvtillid.
Mange taekwondoklubber tilbyder gratis prøvetræning, hvor man kan prøve kræfter med sporten.
Ud over de ugentlige træningstimer med smidighedstræning, styrketræning og konditionstræning, arrangeres der mange steder sociale arrangementer, hvor det kammeratlige samvær er i centrum.
Tekst: Martin Denker
Artiklen har været publiceret i bladet Jackpot. Alle rettigheder til artiklen om taekwondo er ophavsretligt beskyttet.
Kopiering af artiklen er ikke tilladt uden skriftlig tilladelse fra Denker Media. Du må gerne linke til artiklen om taekwondo.
Læs også om whisky for kvinder.